1 maart 2022

Familie? Familie! – 59 Sascha

Donderdag 1 december 2011
God is an astronaut – Remembrance Day

Sascha aarzelt even voor de deur, voordat hij aanklopt. Hij zet zich schrap voor ontmoeting, die net zo koud wordt als de wind buiten en verwacht dat Alexander opendoet. Bastian is al vertrokken. Alexander’s broer heeft Wolfgang opgehaald uit het appartement van het pasgetrouwde stel om met de jongen naar het ziekenhuis te gaan. De deur gaat open en Sascha wordt begroet door een beducht glimlachend gezicht.

„Is Alexander hier?“

Dagmar knikt en doet vervolgens een stap opzij om hem binnen te laten. Alexander zit aan de eettafel bij het raam en kijkt naar Sascha met een ontspannen gezichtsuitdrukking. Robin’s minnaar en verzorger laat geen emotie zien. Het is een van de weinige momenten in deze lange week dat Alexander’s ogen niet rood zijn van de vele huilbuien, valt Sascha op.

Hij neemt even de tijd om zichzelf te kalmeren, voordat hij naar binnen gaat. Hoe graag zou hij wat fatsoen van zijn vrouw willen lenen om dit bezoek makkelijker te laten verlopen. Zij heeft ervoor gezorgd, dat dit bezoek mogelijk is. Haar geheime reis naar Lingen met Charlie om Wolfgang, Max en Henriette op te halen, heeft een familie samengebracht.

Het andere doel is voor zijn rekening. Hoewel te laat, is het nu noodzakelijk om te doen. De artsen zijn na elk bezoek optimistischer over de kansen van zijn broer. In plaats van zich uitsluitend te concentreren op Robin, moet hij gespannen relaties ontspannen. Sascha en Astrid hebben gisteren de halve avond gesproken over hun toekomst en de belasting van de huidige gebeurtenissen. In het vakantiehuis hebben ze dezelfde golflengte gevonden, maar hij is op de middag van hun thuiskomst teruggevallen in een oude agressieve houding. Daarmee heeft hij haar vertrouwen in hem op de proef gesteld.

Gisteren heeft hij toegegeven, dat hij haar signalen die middag heeft genegeerd. Hij heeft wel een verandering opgemerkt, maar vertrouwd op een beproefde tactiek, waarmee hij vroeger altijd tot zijn broer kon doordringen. Ze heeft hem duidelijk gemaakt, waarom zijn benadering is mislukt en met nadruk erop gewezen dat hij beter op haar signalen moet letten. Het is geen boze opzet van hem geweest en hij heeft om haar begrip hiervoor gesmeekt.

Zijn broer reageert altijd op zijn pogingen om in gesprek te komen en vertelt uiteindelijk zijn verhaal. Robin is extreem gesloten en daarom zijn soms buitensporige maatregelen nodig om uit te vinden wat hem bezighoudt. Sascha gelooft gewoonlijk, dat zijn sociale vaardigheden beter zijn ontwikkeld dan die van de meeste mensen. De gebeurtenissen van de laatste dagen zijn uitzonderlijk genoeg om zich te realiseren, waarom ze onvoldoende zijn voor deze situaties. Het is dwaas om te denken, dat zijn ervaring als bareigenaar hem geschikt maakt om met zulke intense emoties en spanningen om te kunnen gaan.

Astrid is de meer natuurlijke diplomaat van hun beiden. Met haar charme, vol liefde en warmte heeft ze hem op zijn zwaktes geattendeerd. Ze grapt weleens, dat handen schudden haar beroep is, maar haar zorgvuldige navigatie langs de strijdende partijen heeft de afgelopen week geholpen om de weg te effenen voor een eventuele verzoening. Er zijn momenten in het leven. wanneer vanzelfsprekende zaken nadruk nodig hebben om ze te kunnen begrijpen.

Op een punt is Astrid trots op hem. Hij heeft eerder dan zijn vrouw gezien. dat de ogen van zijn broer en van zijn zakenpartner de laatste dagen weer beginnen te glanzen, weer een beetje levenslust uitstralen.

Gisteren heeft Astrid hem opnieuw geleerd, dat mensen veranderen. Robin is veranderd. Zijn prioriteit is Alexander. Sascha heeft nog op zijn oude truc vertrouwd. De focus van zijn broer op Alexander heeft zijn broer beschermd tegen zijn intimiderende houding. Hij vermoedt, dat Astrid’s charme wel de geheimen boven tafel kan halen, maar Astrid ziet dat anders. Op basis van alle ontwikkelingen sinds hun thuiskomst en de informatie van Charlie vermoedt ze, dat het paar aan de andere kant van de hal heeft afgesproken om te zwijgen. Het verbeterde uitzicht op herstel voor zijn broer is nu het enige, wat de geheimhouding kan doorbreken.

‘Ik wil nu graag, dat jullie vertrekken. Ik ben nu te boos om verder te praten en ik ben niet van plan om te praten, als Alexander er niet is.’

Sascha herinnert zich deze laatste onheilspellende woorden van zijn broer, voordat zij uit het appartement vertrokken. Sascha weet zeker, dat er meer aan de hand is dan Robin’s hart. De tijd is aangebroken om uit te zoeken wat precies. Hij loopt langs Dagmar naar binnen met een zak verse broodjes in zijn hand.

„Mijn vrouw heeft me opgedragen om mijn sociale vaardigheden te verbeteren.“

Hij heeft een schaapachtige glimlach. Zijn binnenkomer bezorgt hem direct een spijtig gevoel, wanneer hij Alexander’s neutrale reactie opmerkt. Hij probeert de vriend van zijn broer met charme te beïnvloeden. Opnieuw een oude gewoonte, die de kop opsteekt.

„We kunnen deze broodjes eten. Astrid heeft ze niet gebakken.“

Sascha zwaait met de zak broodjes. Alexander schudt zijn hoofd. Ook deze woorden wil Sascha het liefste terugnemen. Oude grappen ten koste van zijn vrouw werken niet na al haar pogingen om hem te helpen. Dagmar opent de deur naar de hal.

„Wil je naar buiten gaan en het opnieuw proberen?“

Sascha negeert haar opmerking en blijft naar Alexander kijken, terwijl hij zijn hand op de rug van een stoel aan de tafel legt.

„Sorry. Mag ik?“

Alexander steekt zijn hand uit bij wijze van goedkeuring. Sascha gaat zitten en legt de zak broodjes geopend op tafel. Dagmar sluit de deur en schenkt in de keuken koffie in, waarmee ze naar de tafel loopt. Het is een van de koffiesoorten, die Sascha weigert op de kaart van SansFrontière te zetten, tegelijk een koffie waar Alexander van houdt. Sascha vindt, dat een uitbreiding van het koffie-assortiment ten koste gaat van de uitstraling van een cocktailbar. Bovendien vindt hij het aroma van hazelnootkoffie misselijkmakend, wanneer je er meer dan een kopje van drinkt. Op Alexander kan hij vandaag niet wachten om het gesprek te beginnen, hij moet zelf openen.

„Er zijn veel dingen, waarvoor ik mij wil verontschuldigen. We hebben altijd goed kunnen praten, maar dat is veranderd. Ik weet, dat het iets te maken heeft met de ruzie bij onze terugkeer, los van wat er allemaal met Robin aan de hand is. Met het goede nieuws over hem is het tijd dat we alles uitpraten of opnieuw beginnen. Ik heb me zaterdag hufterig gedragen en daar wil ik mijn excuses voor aanbieden.“
„Ik was zaterdag net zo bezig als jij, of misschien erger.“

Alexander’s antwoord heeft een serieuze klank, die bij Sascha een aarzeling oproept.

„Je had een goede reden.“

Dagmar gaat met haar koffiebeker naast Alexander zitten, waardoor Sascha haar nieuwsgierig aankijkt.

„Ik ben met Alexander in gesprek.“
„Dagmar blijft erbij.“

Alexander is onverstoorbaar, wat Sascha ongeruster maakt. Hij knikt instemmend naar Alexander, zonder dat hij begrijpt waarom. De onverwachte wending laat hem opnieuw nadenken, hoe hij met Alexander alle onderwerpen kan bespreken. Zijn koffiebeker verwarmt zijn handen, terwijl hij nadenkt over de verschillende opties.