Verrassende verhalen, gedichten en andere teksten vanuit een gay perspectief


Forumindex  • Verhalen, gedichten en andere teksten  • Reacties
 
Registreren
 
 
 

Verrassende verhalen, gedichten en andere teksten vanuit een gay perspectief

Gedachten van de dag - Gelovig versus Homo

op verhalen en wat je nog meer bezighoudt

Plaats een reactie

Bericht Gedachten van de dag - Gelovig versus Homo door Marko » zondag 14 juli 2019 13:41

Dit is geen persoonlijk verhaal. Ik ben toeschouwer langs de zijlijn. Het gaat om iemand in onze vrienden- en kennissenkring.

Er was eens ...

Een bedrijf in de metaalsector met een machocultuur, een familie als eigenaar en unieke producten. De oprichter is inmiddels over de tachtig en de volgende generaties lopen zich warm. Een kleinzoon als directeur op een vestiging in het buitenland, de eigen zoon als nieuwe directeur voor de vestiging in Nederland.

Zoals altijd en overal veranderen er dingen als er een nieuwe generatie aantreedt. In dit bedrijf kwam begin maart een nieuwe operationeel manager met voor het personeel de toevoeging 'liever niet vloeken waar hij bij is'. Dat personeel is een leuke mix van wat er in de regio woont. Naast alle vaders met een gezin ook een verdwaalde homo en lesbo.

Deze homo en lesbo zijn drie weken na indiensttreding van de manager al getrakteerd op een waarschuwing wegens 'onveilig werken'. De lesbiënne heeft direct bij de concurrent gesolliciteerd en is daar met open armen ontvangen. Terecht, want deze vrouw is goed in haar werk en werkt veiliger dan de mannen. De homo heeft zijn schouders opgehaald, maar verbaasde zich wel over het gedrag van deze manager. Afgezien van de waarschuwing negeert de manager hem.

Bij een toelichting op de waarschuwingen ontstonden de twijfels. Motivatie en chronologie klopten niet. Maar goed, het is werk, het is geld en voor de rest is het er goed, dus de homo gaat door. Totdat een andere afdeling om versterking vraagt en de homo tijdelijk daarheen gaat.

Het andere werk is ver onder het niveau en de capaciteiten van de homo. Wel is de werksfeer stukken beter. Niemand ontloopt elkaar en er wordt minder geroddeld (al is de afdelingsleider de grootste kletskous van het bedrijf). En na de beloofde week mag de homo niet terug, want 'iedereen is zo positief' over hem. Dat is niet raar, want de homo is daar al lichtjaren in de dienst en min of meer uitgegroeid tot degene, die bij complexe problemen de goede oplossing aandraagt. Maar het huidige werk is niet waarvoor hij in dienst is. Voor deze klus kan het bedrijf beter een arbeidsgehandicapte met subsidie zoeken.

Tijd voor een gesprek met personeelszaken. Zou het kunnen, dat de nieuwe manager een persoonlijke aversie tegen de homo heeft? Zo makkelijk was het gesprek niet, want personeelszaken had deze man juist aangenomen omdat hij een bepaalde hardheid heeft en orde op zaken kan stellen. Populair is het type niet, want bij het halfjaarlijkse bedrijfsfeest waren er nog nooit zo weinig personeelsleden aanwezig en iedereen klaagt over het eenrichtingsverkeer in de communicatie.
Pas nadat personeelszaken was uitgelegd, dat het hier om discriminatie uit naam van God zou kunnen gaan, werd actie ondernomen.

In het bijzijn van een HR-Adviseur is de manager tegenover de homo gezet. Aan het begin van het gesprek is de waarschuwing met excuses ingetrokken. Na afloop meldde de HR-Adviseur dat de waarschuwing juridisch rammelde en de schriftelijke reactie van de homo ontbrak in het dossier. Die reactie had de manager door de papierversnipperaar gedaan. Voor dit gesprek waren drie vragen voorbereid.

1 Ben je gelovig en zo ja, van welke kerk?

De man is gelovig en lid van de gereformeerde gemeente in een klein dorpje in de regio.

2. Hoe denkt jouw kerk over homoseksualiteit?

Waarop de man de complete uitleg gaf, zoals die van de orthodox gereformeerde kerken bekend is. Is iemand uit de eigen kring homo, dan moet dat probleem worden opgelost en krijgt zo iemand alle steun vanuit de kerk.
Dat deze steun in de praktijk mensen juist niet helpt, daar getuigen de verhalen van Michael van Beek van. Zelf voeg ik eraan toe, dat deze steun zo verstikkend is, dat in de praktijk er maar twee oplossingen mogelijk zijn. Uit de kerk stappen of zelfmoord.
Is iemand anders homo, dan wordt die persoon uitgesloten, want zo iemand leeft een zondig leven en met zondaars ga je niet om.

3. Hoe denk jij zelf over homoseksualiteit?

Met een argumentatie, die zwaar leunt op de Bijbel, vindt hij homo's gelijk aan dieven en geen mensen, waar je mee omgaat. Waarmee hij zijn eigen verhaal onderuit haalde, want waarom heeft hij de homo genegeerd? Dat was wel degelijk opzet.

Leugens, list en bedrog. Dat is de handelwijze van dit soort geradicaliseerde christenen in de praktijk. Waar het kan, proberen ze zo onopvallend mogelijk anderen het leven onmogelijk te maken.

Wegens de vakanties zit er een pauze in de ontwikkelingen, maar de homo is vastbesloten om zijn eigen functie terug te veroveren en personeelszaken heeft hem al toegezegd, dat de manager absoluut geen functioneringsgesprek met hem mag voeren. Dat was ook de minimalistische eis van de homo.

Deze manager probeerde zich nog te redden door te stellen, dat de homo niet met de computer overweg kan. Supersnel is hij niet op dat ding, maar als één van de weinigen heeft hij wel door, hoe het bedrijfssysteem in elkaar zit en welke handelingen er nodig zijn om de orders in een goed product om te zetten. Met dit inzicht ligt hij mijlenver voor op de manager, voor wie het bedrijfssysteem een zwarte doos is.

De algemene stemming in het bedrijf is er nu één van verbazing. De collega's hebben geen enkel begrip voor dit gedrag. Personeelszaken twijfelt aan het eigen inschattingsvermogen. Hadden ze vooraf geweten hoe deze man zijn geloof in de praktijk omzet, hadden ze hem nooit aangenomen. Aangezien het een familiebedrijf is, kun je vrij goed voorspellen wat er gebeurt, zodra dit verhaal de aandeelhouders bereikt. De manager zal worden ontslagen.

Soms loont het om wel het gevecht aan te gaan. Al kost het ongelofelijk veel moeite de gedachtenkronkels, het handelen en de consequenties eerst uit te moeten leggen, want Nederland is zo seculier, dat de geradicaliseerde christenen bijna vrij spel omdat ze hun best doen om niet op te vallen.

Marko
Berichten: 244
Geregistreerd: vrijdag 14 september 2012 08:50
Woonplaats: Mrkopalj
Heeft Bedankt: 149 keer
Ontvangen Bedankjes: 173 keer
 

Plaats een reactie

Terug naar Reacties

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


cron